Превю: Ще се окаже ли правилна смяната на тактика за PES 2014?

PES 2014 е най-голямата промяна в историята на поредицата, но за да сме реалисти трябва да видим и какво не е.

Не е нов начин да се играят игри. Няма да е на PS4 и Xbox one. Не е надарен с нова функция или нов лиценз който да промени всичко. Не е вероятно да надскочи FIFA.

Поне не засега. PES 2014 е първата крачка към тези цели. Смело е. Свежо е. Предизвикателно е. Играе се, незабавен съперник на FIFA 14 за PS3 и потенциал за next gen развитие.

Играта е по-комбинативна и се гради около новата M.A.S.S. система. Играчите автоматично ще протегнат ръка да спрат съперника или да спечелят топка 50-50. Може даже да направите избутване без топка с десния стик на аналога.

Когато мощен дефанзивен халф като Хави Мартинез влезе в единоборство, нападателят веднага губи от устрема си. Мартинез “се усеща” като реален: защитна стена с добри умения за пасове. В контраст с него е Швайщайгер, който може да пази топката от съперника си с ротации на десния стик, използвайки тялото си.

Дрибльори като Рибери и Неймар могат да правят резки смени на посоката и да изкарват защитниците извън баланс. За да контрирате това, централните защитници като Данте са силни, балансирани и не отстъпват в единоборствата. Играта е калибрирана така, че един на един ситуациите се превръщат в игра на котка и мишка.

Например на границата на наказателното поле може да използвате способността на Неймар за рязко обръщане и пас назад на сигурно или да използвате близкия контрол и след като ви обградят двама защитници да преминете през тях чрез финтове.

 

Има много различни трикове, но ако не успеете да изберете правилния трик в правилното време ставате лесна плячка за защитника. Защитата е упростена, като задържате X за да отстъпвате назад или натискате и R1 за да увеличите пресата, или пък двойно натискане на X за да влезете в единоборство. Чрез квадрата може да повикате втори защитник на помощ.

“Combination Play” е нова функция, която ви позволява да зададете посоката на движение на всички управлявани от AI-то играчи от отбора ви. Избирате от едно меню, например дали да атакуват през центъра или да си сменят позициите. Например може да дадете на левия си бек да се включва напред и даже да е по-напред от крилото.

Пасовете теоретически са 360 с manual контрол, така че е възможно да дадете убийствени извеждащи пасове, но също така и да сбъркате относително лесен пас. По-трудните за овладяване пасове е по-лесно да се поемат от по-техничните играчи, които могат да “убият” устрема на топката.

Играта е по-бавна и предпазлива от PES 2013 и FIFA 14, но не изисква огромни нива на концентрация. Но като цяло: играта е реалистична и не трябва да се потите с кръв за да постигнете добри резултати с топ отбори като Байерн Мюнхен.

Преливането между анимациите е много по-естествено, за разлика от PES 2013, където буквално може да се види как играчите “изключват” в периода между различните анимации.

Контролите са променени, но може да направите фалцов извеждащ пас чрез Advanced Throught Pass.

Трябва да нормализирате очакванията си за Fox Engine. Значимо е подобрението от PES 2013. Стадионите изглеждат уникално, с подобрена публика (която напуска стадиона ако губиш с много) и богати текстури на тревата. От близо играчите си приличат изключително много.

Текстурата на кожата е феноменална, може да видите бръчки, даже и пори. Същото може да се каже и за екипите.

Трудна за преценяване е новата функция Heart, където ключови играчи оказват влияние върху публиката и обратно. Емоциите на играчите ви си имат отделни статове, които са видими благодарение на една икона със сърце в екрана за тактика.

Но всъщност е доста трудно да се забележи този ефект, но ако смяната на устрема е твърде голяма с това може да се развали баланса на играта. Конами знаят това и се опитват той да е колкото се може по-реалистичен.

Статичните положения са доста дискусионни. Чрез единия аналог се контролира посоката, чрез другия фалца. Статичните положения са доста объркващи. И вратарите направиха някои шокиращи “спасявания”, оставяйки лесни удари да преминат близо до главата им.

Новият продуцент Кей Масуда обеща променени Master League и Become a Legend, като според него в момента те могат да се играят на “добро темпо”.

PES 2014 едва ли ще обърне вълната срещу съперника си, но е символ за това, че разработчиците слушат и се адаптират. Дали Конами могат да го направят достатъчно бързо е друг въпрос, но това е обещаващо начало. Всички добри отбори започват от собствените си грешки, а не от критикуването на опозицията.

http://www.computerandvideogames.com/419309/previews/hands-on-will-pes-2014s-dramatic-change-of-tactics-pay-off/

Becks

Главен редактор на PESBUL

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.